Home » Keuzehulp

Keuzehulp: Welke slaapzak heb ik nodig?


Wij helpen je met het maken van een keuze zodat je de beste slaapzak van dons vindt die je nodig hebt.

De eerste keus hebben wij al voor je gemaakt, want je kan bij ons alleen maar slaapzakken met dons bestellen.

Dons heeft vele voordelen t.o.v. synthetische vezels:

  • Het is warmer
  • Het is lichter
  • Het is compacter
  • Het heeft een langere levensduur
  • Het is hypo-allergeen

Patizon heeft drie modellen met Ganzendons in het assortiment en hier is voor gekozen om het je zo makkelijk mogelijk te maken, zonder afbreuk te doen aan functionaliteit en toepassing. Laat je niet leiden door de mooie kleurtjes; elk type slaapzak is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De G staat voor Ganzendons.

De "G" in de naam geeft aan dat het ganzendons betreft en het getal er achter geeft aan hoeveel gram dons in de slaapzak is verwerkt. Een slaapzak met 400 gram is dus minder warm als een slaapzak met 1120 gram dons.

In principe kun je elke slaapzak voor elke activiteit gebruiken. Sommige mensen kunnen nou eenmaal beter tegen de kou dan anderen en soms ligt iemand liever gewoon in een wat dikkere slaapzak.

De belangrijkste vraag is: Waar ga je de slaapzak voor gebruiken?

G 400

Ga je uitsluitend in de zomer kamperen en op pad met de tent, je fiets of bijvoorbeeld een camper, dan is de G 400 een uitstekende keus. Deze slaapzak doet wat hij moet doen op de Waddeneilanden en in de Ardennen.

G 800

Zoek je meer iets voor het vroege voorjaar, een zomervakantie naar Noorwegen, of kamperen met een tent in de herfstvakantie, dan is de G 800 de beste keus. Het is een all-round slaapzak waar je alle kanten mee op kan, het hele jaar door. In de winter zou je er nog een thema-liner in kunnen doen zodat je ook als het echt koud is kan genieten van winter-kamperen.

G 1100

Ben je op zoek naar een slaapzak die je in de meest extreme condities warm houdt als je het nodig hebt (of ben je gewoon een vreselijke koukleum) dan is de G 1100 precies wat je zoekt.  Deze slaapzak, voorheen de bekende G1200 is gemaakt voor de meest extreme condities.

Naast de persoonlijke voorkeur is het verstandig om de specificaties van de slaapzak goed te bestuderen. Bij elke slaapzak staat aangegeven wat de comfort-, limiet- en extreme temperatuur van een slaapzak is, getest volgens de normen van EN13537 / ISO 23537.

Kies je slaapzak zorgvuldig, dan heb je er ook in de buitenlucht veel plezier van.

Welke temperatuurzone heb ik nodig?

Comfortabele temperatuurzone

De temperatuurgrens waarbij we in een ontspannen lichaamshouding liggen, bijvoorbeeld in rugligging en het gevoel van kou niet waarnemen. Soms ook wel "comfort voor vrouwen" genoemd.

Maximale temperatuurzone

De temperatuurgrens waarbij we in een gehurkte lichaamshouding liggen en het niet koud hebben. Soms ook wel "comfort voor mannen" genoemd.

Extreme temperatuurzone

Bij de temperatuurgrens waarbij we als buiten gekleed zijn in een slaapzak (donsjack, warmers, etc.), voelen we het koud. In dit geval bestaat het risico op onderkoeling.

Vergeet ook je lichaamslengte niet.

Even belangrijk als de gewenste temperatuurzone is de afmeting van de gewenste slaapzak. De slaapzak moet passen bij uw lichaamslengte omdat alleen dan het thermische comfort kan worden gegarandeerd. Een veel te grote slaapzak slaapt misschien wel prettig, maar is dan minder comfortabel. Dat geldt ook voor een te kleine slaapzak.

Rondom je lichaam moet exact genoeg stilstaande lucht aanwezig zijn. Deze stilstaande lucht vormt een isolatie-buffer en kan door je lichaam perfect op temperatuur gehouden worden. De slaapzak doet de rest en beschermt je tegen onderkoeling als je slaapt.

Voor alle slaapzakken geldt dat ze zijn ontworpen voor praktisch gebruik zonder poespas. Functionaliteit met oog voor detail staat voorop.